Toename woninginbraken door versoepeling coronamaatregelen

Het aantal woninginbraken nam de afgelopen jaren af, maar neemt sinds een aantal maanden weer toe. Volgens de politie heeft deze stijging te maken met het versoepelen van de coronamaatregelen. De horeca is weer open en reizen mag weer; hierdoor zijn mensen minder thuis. Ook zien inbrekers mogelijkheden nu de wintertijd is aangebroken. Onbewaakte en donkere huizen zijn aantrekkelijk voor inbrekers. Zijn er nog andere oorzaken van deze stijging? En wat wordt er gedekt vanuit de woonverzekering bij een woninginbraak? Pricewise legt het uit.

De invloed van coronamaatregelen

Kijkend naar de afgelopen vijf jaar laten de cijfers een daling in het aantal woninginbraken zien. Ieder jaar is er een piek in december en ook dit jaar is dat de verwachting. Sinds april 2021 is er weer een stijging in het aantal woninginbraken te zien. Afgelopen augustus stond het aantal woninginbraken zelfs op 2.319, terwijl dit in april nog op 1.324 lag.De politie verwachtte deze stijging al en geeft aan na elke versoepeling van de coronamaatregelen telkens een stijging te zien. Mensen zijn vaker van huis, wat inbrekers zien als kans.

Bij strengere coronamaatregelen daalde het aantal inbraken juist weer. Dit is ook goed te zien aan de cijfers van vorig jaar. Na de piek in december 2019 met maar liefst 4.714 woninginbraken, werd in de maand mei 2020 een dieptepunt bereikt met 1.360 inbraken. Vanaf 1 juni 2020 werden de coronamaatregelen versoepeld. Vanaf dat moment is ook weer een stijging te zien met in juli 2020 in totaal 2.634 woninginbraken.