Looptijd leningen steeds korter

Vooral leningen voor verbouwen populair in 2020
Looptijd leningen steeds korter. De gemiddelde looptijd voor een lening wordt steeds korter. In 2019 had 36% van alle aanvragen voor een lening bij online consumentenadviseur Pricewise een looptijd van 120 maanden. In 2020 was dit nog maar 27%. Dat is een daling van 25%, terwijl het aantal afgesloten leningen bij Pricewise dat jaar 17% hoger was dan in 2019. Vooral aanvragen voor verbouwingen waren populair in 2020. Bij twee derde van alle aanvragen gaat het om een leenbedrag tussen de € 5.000,- en € 10.000,-. Dit blijkt uit analyse van online consumentenadviseur Pricewise.

Aantal leningen voor verbouwingen met 36% gestegen

Sunny Schenkers, leenspecialist bij Pricewise, vindt de steeds kortere looptijden voor leningen een positieve ontwikkeling. “Hoe korter de looptijd, hoe minder je in totaal betaalt voor je lening. De oorzaak van kortere looptijden is dat kredietverstrekkers tegenwoordig per leendoel bekijken welke looptijd het beste aansluit. Zo gaan zij tegen dat klanten een onnodig lange looptijd hebben. Deze kortere looptijden zie je niet bij alle leendoelen. Het leenbedrag ligt voor een verbouwing gemiddeld hoger. Daarom kiezen mensen ervoor dit uit te smeren over een langere looptijd vanwege lagere maandlasten. Coronatijd was populair onder verbouwers vanwege tijd en thuiszitten. Dat is ook terug te zien in het aantal leningen.” Het aantal leningen voor een verbouwing van de woning is in 2020 met 36% gestegen. Gemiddeld lenen Nederlanders voor een verbouwing bijna € 19.000,-. Dat bedrag ligt ver boven de meest geleende bedragen van € 5.000,- tot € 10.000,-.

Looptijd leningen steeds korter

Vooral jongere verbouwer sluit een lening af

Ruim twee op de tien Nederlanders die in de afgelopen drie jaar iets verbouwd heeft in huis en/of tuin, heeft daarvoor extra geld geleend. Bij kleine verbouwingen is extra geld vaak niet nodig, Nederlanders betalen die kosten uit hun eigen zak. De meeste Nederlanders die geld lenen voor hun verbouwing, doen dit bij de bank (39%). Vooral 18- tot 35-jarigen lenen geld bij de bank voor grote verbouwingen. Een kredietverstrekker is daarna het populairst om bij te lenen voor een verbouwing (26%), gevolgd door overwaarde op de hypotheek (24%) en het bouwdepot (18%). Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Schenkers snapt dat vooral deze groep leent: “Een makkelijke verklaring kan zijn dat deze consumenten in de opstart- of expansiefase zitten. Ze hebben net hun studie afgerond, gaan samenwonen en/of trouwen en krijgen bijvoorbeeld kinderen. De vaste lasten nemen gewoonweg toe en er is minder financiële ruimte.”

Bron: Pricewise – Looptijd leningen steeds korter